Posted on

Uprawa kapusty – najważniejsze informacje

Jednym z popularniejszych warzyw, które dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych i witamin jest kapusta. Na jakiej glebie ją posadzić? Jakie warunki są najlepsze do wzrostu kapusty? Czy i jakie nawozy warto stosować przy uprawie kapusty? Na wszystkie te pytania odpowiedzi znajdują się w poniższym artykule.

Kiedy i gdzie najlepiej posadzić kapustę?

To, kiedy i jak sadzimy kapustę zależy od jej odmiany. Kapustę głowiastą białą wczesną sadzimy w pierwszej połowie kwietnia, średnio wczesną w maju, średnio późną i późną od połowy maja do połowy czerwca, a ozimą na przełomie września i października. Bez względu na rodzaj, warzywa kapustne uwielbiają tereny nasłonecznione. Do prawidłowego wzrostu tych roślin wahania temperatury w ciągu dnia nie powinny przekraczać 15-20°C. Niestety, wzrost warzyw kapustnych zostaje zatrzymany w momencie spadku temperatury powietrza poniżej 5°C i wzrostu powyżej 30°C. Warzywa te najlepiej rosną na glebach piaszczysto-glinianych o wysokim poziomie wód gruntowych. Gleba nie powinna być również zbyt kwaśna, właściwy odczyn powinien wahać się w granicach 6,5-7,3 pH dla gleb mineralnych i 6,0-6,5 dla gleb torfowych. Zakwaszenie gleby można sprawdzić przy użyciu specjalnego sprzętu lub domowym sposobem – w słoiczku należy wymieszać glebę, wodę destylowaną z sodą oczyszczoną lub octem. Jeśli wytworzy się piana, świadczy to o dużej kwasowości gleby i najlepiej zdecydować się na wapnowanie przed posadzeniem kapusty.

Nawożenie kapusty

Odmiany wczesne najlepiej nawozić jesienią, a późne w maju i w czerwcu. Rośliny kapustne można pielęgnować między innymi poprzez użycie nawozów organicznych. Po ich stworzeniu najlepiej jest jak najszybciej wymieszać je z glebą lub przykryć, ponieważ zwłoka może doprowadzić do straty azotu. Taki rodzaj nawożenia powoduje zwiększenie retencji wody w glebie i przyczynia się do wzrostu składników pokarmowych. Kapusta najlepiej reaguje na nawożenie azotem, jednak warto zachować umiar w tej sprawie. Dobrze jest czytać etykiety wykorzystywanych produktów, aczkolwiek zazwyczaj dawki azotu dla kapusty wahają się w przedziale od 120 do 250 kg N/ha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.