Posted on

Kompostownik na balkonie i w domu – czy to możliwe?

Codziennie wyrzucamy do śmieci mnóstwo odpadków organicznych, jeśli segregujemy odpady, to na szczęście trafiają one do późniejszego wykorzystania jednak jeśli mamy ogród, to jest dużo lepszy sposób ich wykorzystania. Istnieją domowe, poręczne, ładne kompostowniki dzięki którym możemy sami w domu czy na balkonie przetwarzać niepotrzebne odpadki na wspaniały nawóz.

Do kompostownika oprócz odpadków należy też wrzucić (jednorazowo) garść dżdżownic kalifornijskich. To właśnie one wykonują tą największą funkcję przetwarzania odpadków w nawóz. Odchody dżdżownic posiadają mnóstwo wartościowych substancji, które są do wykorzystania dla roślin. Kompostowniki coraz częściej goszczą w domach Polaków, gdyż są bardzo łatwe w użyciu. Najczęstszym pytaniem przy tworzeniu kompostownika jest: czy on śmierdzi? Na szczęście odpowiedź jest satysfakcjonująca: prawidłowo prowadzony kompostownik nie śmierdzi. Nie wydziela żadnego zapachu, a trzymany pod szafką w kuchni w miejscu kosza na śmieci jest nie widoczny. Kompostownik w domu, to wspaniała opcja dla każdego, kto chce dbać o środowisko, kto generuje odpadki organiczne i kto potrzebuje naturalnego, dobrego nawozu dla swoich roślin.

Prace w ogrodzie to nie tylko sianie, sadzenie, pielęgnacja roślin, ale także uprzątanie zielonych odpadów. Duże ilości biomasy trzeba zagospodarować. Kompostownik to doskonałe rozwiązanie. Jesień nadchodzi wielkimi krokami. W ogrodzie zbiory warzyw i owoców idą pełną parą. Ogromne ilości obumarłych pędów roślin, skoszona trawa to materiał na kompostowanie. Do wyboru są różne modele kompostowników; drewniane, plastikowe, owalne, kompostowniki segmentowe, mrozoodporne.

Kompostownik można zrobić samemu.

Pierwszym krokiem będzie znalezienie dogodnego miejsca, np. w rogu działki, w miejscu zacienionym. Jaki materiał wybrać na zbudowanie kompostownika? Często gospodarze korzystają ze starych desek, pozostałych materiałów budowlanych; pustaków, niepotrzebnych cegieł, kamieni. Na dno kompostownika kładziemy materiał drenażowy, pocięte gałęzie. Potem można wrzucać odpadki roślinne, chwasty, przekwitłe rośliny, skoszona trawę, skorupki jajek, obierki z warzyw i owoców, trociny. Warstwy roślin przysypujemy ok. 5 cm warstwa ziemi.

Dbajmy o to, aby nasz kompostownik nie wysechł. Można, w celu przyspieszenia procesu rozpadu zakupić przyspieszacz kompostowania. Warto również dodać do niego uniwersalny kompost marki Compo. Kompost to doskonały, bezpieczny i naturalny nawóz. Używając kompostu mamy pewność, że nie narazimy naszych roślin na przenawożenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.