Korzenne brownie z wanilią

Korzenne czekoladowe brownie

Brownie jest twoim ulubionym ciastem? Jeśli tak, poznaj je w nieco innej odsłonie – z dodatkiem przypraw korzennych, dzięki którym wypiek nabierze zupełnie innego charakteru. Poznaj sprawdzony przepis na to ciasto czekoladowe i przygotuj je samodzielnie!

Anyż, pieprz, imbir, cynamon – to przyprawy zaliczane do korzennych, które roztaczają charakterystyczny aromat. Chociaż zapach kojarzy się z zimowymi wieczorami, ciasto czekoladowe z ich dodatkiem możesz przygotować nawet w środku lata.

Jak przygotować korzenne brownie z wanilią?

Brownie z dodatkiem przypraw korzennych nie traci swojej pierwotnej konsystencji. Jest inne niż klasyczny biszkopt czekoladowy, ponieważ daleko mu do puszystości. Ciasto jest zbite i mocno wilgotne, dzięki czemu rozpływa się w ustach.

Aby przygotować korzenne brownie będziesz potrzebować:

  • 135 g mąki pszennej,
  • 200 g masła 82%,
  • 1 tabliczkę czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 1 tabliczkę czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel ,
  • 3 jajka,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżki przyprawy do piernika,
  • szczypty soli,
  • 1 łyżki ekstraktu z prawdziwej wanilii.

Z powyższych ilości przygotujesz brownie w formie o wymiarach 24×24 cm lub tortownicy o średnicy ok. 24 cm.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Formę posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W rondelku umieść masło, dodaj przyprawę korzenną. Rozpuść.
  3. Garnek zdejmij z palnika, a następnie dodaj czekolady połamane na drobne kawałki. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw.
  4. Jajka z cukrem wymieszaj – do uzyskania jasnej masy. Dodaj roztopioną masę czekoladową oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj ponownie.
  5. Dodaj mąkę i sól. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Ciasto przelej do formy, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym uprzednio do 160oC (grzałka: góra-dół).
  7. Piecz przez ok. 30 minut – stan wypieczenia możesz sprawdzić patyczkiem (ciasto może się przyklejać do niego, ale nie powinno być surowe).
  8. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw ciasto do ostygnięcia.

Po ostudzeniu korzenne brownie pokrój w kwadraty. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub udekorowane polewą czekoladową.